Gå till innehåll

Gräsklippare

För många villaägare är gräsklippningen sommarens gissel. Man drar sig i det längsta för att ta fram den tungkörda handdrivna gräsklipparen och gräset passar då på att växa ännu högre.

Gräsklipparen uppfanns främst för att klippa gräsmattor på idrottsplaner i Storbritannien, som har så många gräsplanskrävande idrotter som krocket, fotboll, tennis och rugby. Men det tog lång tid innan gräsklipparen hittade fram till våra svenska villaträdgårdar. I början fanns de som enkla handdrivna gräsklippare, dessa används än idag och kan vara perfekta för den lilla trädgården där ägaren dessutom uppskattar motionen det innebär. Det var först i mitten av 1950-talet som den första 2-takts motordrivna rotorgräsklipparen såg dagens ljus i Sverige.

Sedan dess har utvecklingen gått fort och nu finns det gräsklippare i alla storlekar och modeller. Den motorlösa handdrivna gräsklipparen finns fortfarande och upplever nu en liten renässans som den enda fullt miljövänliga gräsklipparen. Gräsklippare med 2-taktsmotor har ersatts av gräsklippare med 4-takts bensinmotorer, de flesta är självgående och enkla att använda, de kräver alltså nästintill ingen armstyrka. Eldrivna gräsklippare har numera tagit en stor del av marknaden då det visat sig att små bensinmotorer ofta har dålig förbränning och släpper ut förbluffande stora mängder av bland annat giftiga kolväten.

För platser där det finns riktigt stora gräsmattor kan man använda trädgårdens moderna arbetshästar, det vill säga trädgårdstraktorer. De fungerar alldeles utmärkta som arbetsbesparande åkgräsklippare. De finns både som bensindrivna och eldrivna varianter.

I dag är även robotar ett intressant ämne för både forskare och gemene man. Den robotstyrda gräsklipparen finns redan men måste ännu ses som en framtidsvision i en värld där robotar tagit över mycket av människans rutinarbete både inuti och utanför hemmet.