Gå till innehåll

Högtryckstvätt för hemmabruk

Med en bra högtryckstvätt gör man rent hus i ett nafs. Smuts, mossa och färg försvinner bums och biltvätten går lekande lätt. En bra högtryckstvätt tar bort mossa från uppfarten och gammal flagnad färg från trädgårdssoffan lika lätt som den spolar altanen och plastmöblerna rena. Den är bra att ha för att spola bort algerna från båtskrovet innan båten ska sjösättas. En bra högtryckstvätt ökar också trädgårdsslangens effekt och sparar samtidigt på vattnet. Men detta gäller endast om högtryckstvätten är bra.

Vad som är viktigt är att vattenstrålen har en ordentlig kraft för att orka ta bort gammal ingrodd smuts som det ofta är frågan om när det gäller högtryckstvättning, samt att den är uthållig och att tvättkraften inte försvagas efter en stunds användning.

Tillverkare av högtryckstvättar talar sig ofta varma om vilket maximalt pumptryck maskinerna har, mätt i bar. Vad som är intressant är i stället arbetstrycket som visar vilket maximalt tryck motorn har för att kunna spruta ut vattnet. Men man ska heller inte stirra sig blind på detta. Hur bra en maskin är på att göra rent beror också mycket på hur munstycket är utformat.

Längden på slangen kan ha stor betydelse beroende på vad man ska använda maskinen till. För biltvätt kan fem meter, som i några fall är standard, vara i kortaste laget.

Att tänka på vid köp av högtryckstvätt för hemmabruk

Jämför olika märken i butiken. Att högtryckstvätten rengör effektivt är viktigt såklart. Men det är också viktigt att den är enkel och praktisk att använda. Slangen bör vara minst åtta meter lång för att passa alla typer av arbete. En slangrulle underlättar förvaringen av både slangen och själva maskinen.

Tänk på att spolhandtaget ska ligga skönt i handen. Det ska vara lätt att trycka in och hålla intryckt när du arbetar. Spolröret ska också vara så långt att man inte behöver gå böjd när man arbetar.