Gå till innehåll

Sågar

Sågen är ett av människans allra äldsta redskap. Redan för 60 000 år sedan försökte våra tidigaste förfäder tillverka något som skulle likna sågar av flinta. Resultatet blev inte särskilt lyckat och det skulle dröja ännu många hundra tusen år innan vi kom fram till ett användbart verktyg för att kunna kapa olika material som till exempel trä och metall.

Utvecklingen av sågar stod i stort sett stilla ända fram till 1900-talets början då sågen fann rätt material i takt med stålets utveckling. Idag finns det till och med motordrivna sågar, och det är dessa som används främst vid större arbeten.

Handsågar

I dag finns sågar för de mest skilda ändamål. Här några exempel på vanliga handsågar.

  • Bågsågen är en av de allra äldsta sågarna för att kapa trä, vanlig i Sverige när man sågade ved.
  • Fanersåg, en fintandad såg för att såga faner och andra tunna material.
  • Fogsvans för att såga brädor, reglar och plank.
  • En sticksåg är formad som en liten fogsvans med en mycket smal spets.
  • Figursågen används vid sågning av figurer och oregelbundna former. Lövsågen används för samma ändamål.
  • Bågfil används för kapning av metall.

Om man använder sågar yrkesmässigt så bildas det varje dag väldiga mängder sågspån som behöver sopas upp. Detta kan man lösa genom en dammsugarlösning som kopplas till den aktuella sågen. Alternativt köper man in en sopmaskin för att städa upp efter sågningen. Det finns många bra sopmaskiner att välja bland.

Motordrivna sågar

Den vanligaste motordrivna handsågen är cirkelsågen som vanligtvis har sågklingan monterad direkt på motorns drivande axel. Det är en såg som används för kapning och klyvning av trä, en mycket användbar såg vid de flesta slag av snickeriarbeten. Det finns många modeller att välja mellan och vilken modell man bör välja beror på vilket behov man har. Om den ska användas för tunga arbeten bör man satsa på en större och kraftigare maskin. Men om den bara kommer att användas för lättare arbeten lite ibland klarar man sig bra med en mindre och billigare modell. Det kanske räcker med en batteridriven cirkelsåg så att man slipper den besvärliga sladden också.